Oana Chirilă

  Arhitectă, Creatoarea HerculaneProject

Oana Chirilă are 29 de ani și este arhitect. A lucrat ca arhitect stagiar în prestigiosul studio Modus Architects din Italia, iar mai apoi a lucrat ca project manager în cadrul Mulberry Development Timișoara. În anul 2021 pentru 6 luni a fost consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României, iar în anul 2023 a fost implicată activ într-o serie de expoziții fanion parte din programul cultural Timișoara 2023.

La numai 23 ani, de pe băncile facultății, Oana a inițiat unul dintre proiectele civice cu impact la nivel național în sectorul salvării patrimoniului cultural: HerculaneProject. A coordonat proiecte ale asociației precum școala de vară, proiecte culturale și de promovare, cât și proiectul de punere în siguranță și conservare a Băilor Neptun, monument istoric de interes național. 

Oana a participat în cadrul multor conferințe și prezentări la nivel național ce au avut ca temă patrimoniul cultural, dezvoltarea urbană sustenabilă și a susținut prezentări despre importanța educației nonformale, cat și despre cooperare intersectorială în cadrul unor evenimente la nivel european. Totodată, a participat la consultări cu privire la elaborarea Codului Patrimoniului și a susținut propuneri de modificare legislativă în domeniu. În iarna anului 2019 a câștigat Premiul Gardienii Patrimoniului, în cadrul Galei Cariere 2019, prin vot popular, iar proiectele coordonate au câștigat o serie de premii la nivel regional și național.