Cristiana Oprea

  Pilot de raliu

În 2015 și-a urmat pasiunea pentru mașini și a trecut de la arhitectură la raliuri, cu certitudinea că la volan va putea schimba lumea în bine. Între competiții, Cristiana scrie ca jurnalist auto pe Autocritica și pe blogul ei, cristianaoprea.ro. Fără background în motorsport, a debutat în 2015, la 23 de ani, direct în raliuri, în cadrul competiției Cupa Dacia din Campionatul Național de Raliuri, unde a devenit rapid o adevărată deschizătoare de drumuri pentru femeile din motorsportul românesc:
• În 2018, ea și copilotul Diana Hațegan au devenit primul echipaj feminin românesc care au concurat la un raliu în afara țării în ultimii 50 de ani, la Rally Sliven în Bulgaria.
• În 2019 a obținut primul podium din carieră, locul 2 în clasamentul general Cupa Dacia la Raliul Argeșului, fiind prima femeie pilot care urcă pe podiumul general al competiției monomarcă în toate cele 13 ediții.
• Tot în 2019, Cristiana a devenit prima româncă pilot care a concurat în Campionatul European de Raliuri, la o etapă din afara țării, la Rally di Roma Capitale – raliu terminat pe podiumul ERC Ladies Trophy.
• În 2022 Cristiana a devenit prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC, după o participare plină de provocări la Raliul Croației.
În 2019 a fondat platforma “Femei în Motorsport”, un demers unic, premiat la Gala Societății Civile, prin care promovează femeile implicate în automobilismul și motociclismul românesc.
Mai presus de trofee, Cristiana consideră performanța sportivă un catalizator pentru schimbare și își dorește ca demersul ei să inspire oamenii să aibă curaj să își urmeze visul, confruntând stereotipurile de gen din societate.

În 2023, Cristiana concurează alături de copilotul Alexia Parteni (18 ani, Brașov) într-un sezon hibrid, în două campionate internaționale de raliu: Campionatul European de Raliuri FIA ERC și competiția 100% electrică Opel Cup.